Meisjes A1

 

Teamindeling

Amber van Klaveren
Britt Wesseling
Eveline de Jong
Henrike de Muinck
Noelle Kraamwinkel
Tara van Kampen
Yara van Doorn
Vera Sjardijn

 

Trainingstijd(en)

Dag Tijd Zaal Trainer
Maandag 18:00-19:30 De Wasbeek Nanke van der Meer
zaterdag 10:00-12:00 Clustergebouw Sebastien De Paula

 Wedstrijdschema

klik hier voor het wedstrijdschema en de stand van VCS Meisjes A1

 

Donderdagavond 7 januari speelden de meiden weer hun eerste wedstrijd na de kerstvakantie, de bekerwedstrijd in de derde ronde tegen Nesselande MB 1. Dit team heeft in de eerste helft van de competitie eerste klasse gespeeld en heeft daar een tweede plek behaald. VCS MB 1 bestaat deze avond uit 7 speelsters. Karlijn en Britt hebben schoolverplichtingen en Amber speelt nog geen wedstrijden.

De eerste set begint goed. Tara is alert en blokt direct een bal. Vervolgens serveert Henrike sterk, 3-1. VCS loopt makkelijk uit, Yara scoort met een mooie smash 9-3. Dan begint Pien aan een indrukwekkende servicebeurt waar Nesselande nauwelijks raad mee weet en als de bal al terugkomt volgt er weer een goede effectieve aanval van VCS, waardoor de set snel gespeeld is, 25-8.

De tweede set begint met een service van Nesselande in het net. Daarna start Pien met haar servicebeurt tot 15-0, waarin ook Christel voor punten zorgt. Noëlle laat ook mooie services zien en voordat we het weten is deze set voorbij, 25-7.

In de derde set neemt Nesselande al snel een voorsprong 4-10, er lijkt sprake van concentratieverlies bij VCS! Dan beginnen de meiden weer te scoren door onder andere een goede service van Christel, een doortikbal van Noëlle en een harde smash van Yara wordt het weer gelijk 10-10. Een paar foute inschattingen van “uitballen” zorgen ervoor dat Nesselande weer op voorsprong komt, 13-16. Een goed blok van Eveline zorgt voor 14-16. Een mooie aanval wordt goed afgerond door Eveline, 16-16. Bij 20-19 lijkt VCS deze derde set uit te spelen, maar bij 24-20 komt Nesselande terug tot 24-23. VCS wint uiteindelijk met 25-23 en is weer een ronde verder.

Afgelopen donderdag hebben de meiden het (winter)kampioenschap in eigen huis binnen gesleept door een riante 4-0 overwinning op WEST! en vandaag (dinsdag 15 december) stond de return op het programma; de laatste wedstrijd van voor het kerstreces. In tegenstelling tot de thuiswedstrijd was de tribune minder gevuld, maar er werd op afstand wel degelijk meegeleefd. Om te laat komen door files te voorkomen werd er al om 17:00 verzameld bij de Wasbeek en vol goede moed vertrokken de meiden naar Amsterdam. Daar aangekomen, om 18:00 (dus riant op tijd), was er van WEST! nog niets te bekennen en om 19:00 werden de velden nog opgebouwd. Het inspelen ging rommelig en de eerste set verliep net zo rommelig.

Ondanks mooie passes van Britt en goede verdedigende acties van Karlijn kregen de meiden geen grip op de eerste set. Bij WEST! leek echter bijna alles te lukken en de eerste set ging met 25-15 naar WEST!

De tweede set start met een mooie rally en er wordt door Eveline gescoord. Door een misser van WEST! wordt er weer gescoord; 0-2. Er volgt een goede reeks services van Henrike, maar ook WEST! lijkt gebrand te zijn op een overwinning in eigen huis en de strijd gaat lang gelijk op. Er volgt een goed geplande time-out door Erik en de meiden doen echt onwijs hard hun best, maar WEST! geeft ook niet op en wint ook deze set. En ondanks mooi punten van Yara en Christel is de eindstand is 25-18 voor WEST!

In de inmiddels befaamde, maar ook gevreesde, derde set lijken de meiden zichzelf herpakt te hebben. Er volgen een mooie ace van Noëlle, mooie smashes van Tara en een prachtige prikbal van Henrike. De tribune is weer wat hoopvoller gestemd en ondanks dat het spel aan beide kanten bij tijden rommelig is wordt deze set verdiend gewonnen met 25-17.

De vierde set beginnen de meiden volle kracht vooruit, zoals we dat van ze gewend zijn. Uit een strakke service van Pien scoort Noëlle en ook door een ace van Henrike wordt er gescoord. Zou er dan toch een vijfde set komen? De tribune wordt enigszins onrustig, want het zou zomaar kunnen. De set gaat net als de laatste set bij de thuiswedstrijd tot het einde gelijk op. Bij een stand van 21-20 voor WEST! wordt er een time-out genomen en volgt het enorm spannende einde van de wedstrijd. Beide teams scoren om de beurt, maar het mocht helaas niet baten. Ook deze set werd uiteindelijk door WEST! gewonnen met 26-24.

 

Enigszins teleurgesteld vertrokken de meiden naar de kleedkamer, maar door een peptalk van Erik kwamen de meiden toch met een lach naar de kantine. En een klein verslag wil deze verslaggeefster de lezers toch niet onthouden: De coach van WEST! kwam met een grote lach de kantine in en riep “Yes, Revanche”, waarop één van de aanwezige ouders van VCS de opmerking maakte “Ach, maar wij zijn KAMPIOEN”. En zo is het maar net! Het eerste deel van dit seizoen is meer dan succesvol afgesloten en de meiden mogen nu genieten van een welverdiende vakantie! Ik ben in ieder geval heel benieuwd hoe de meiden van de MB1 het in de Topklasse gaan doen….

Donderdagavond 10 december was het dan eindelijk zover, de eventuele kampioenswedstrijd van de MB 1. Na de laatst gespeelde wedstrijd tegen Amstelveen MB 1 op historische volleybalgrond (zie verslag “VCS MB 1 op koers”) die gewonnen werd met 3-1 en het bericht dat koploper Zaanstad onverwachts met 3-1 verloren had, staat VCS aan kop in de ranglijst met nog twee wedstrijden te spelen. Twee wedstrijden tegen het sterke West! uit Amsterdam. Het rekenen was begonnen, als we met …… winnen dan….., maar ……. Kortom het was duidelijk dat de meiden het in eigen hand hadden en het feestje thuis in de Wasbeek zouden kunnen vieren door met 4-0 te winnen van West! De andere scenario’s  kwamen erop neer dat ze dinsdagavond 15 december in Amsterdam wel/geen kampioen konden worden.

Het werd een spannend weekje in voorbereiding op de eventuele kampioenswedstrijd. De beleving was groot, familie en vrienden werden geïnformeerd, er werd hard getraind en op de training van woensdag werden de verschillende scenario’s door Erik nog even goed doorgenomen met de meiden. De spanning was voelbaar donderdagavond bij iedereen, maar de meiden hadden er vooral heel veel zin in! De tribune stroomde al snel helemaal vol en ook van de staanplaatsen werd goed gebruik gemaakt. Ook Amber, die gelukkig binnenkort weer mee mag trainen, zat weer op de bank en was zeker niet minder zenuwachtig, wat een teamgeest!

Na een goede warming-up begon de eerste set. Henrike maakte direct haar volleybalkwaliteiten duidelijk door een mooi geplaatste bal strak langs de lijn, 2-1. Door miscommunicatie scoorde West!, 3-5. Een fantastische servicebeurt van Henrike bracht 11-6 op het scorebord, waarin ook Yara en Eveline een puntje meepakten. VCS liet kampioenswaardig volleybal zien. Yara scoorde met een harde smash, 15-10. Een geplaatste bal van Christel zorgde voor 16-12. Henrike hield een bijna onmogelijke bal in het spel, 17-12. West! liet ook mooie acties zien, maar VCS ging er helemaal voor. Weer een prima set up van Pien gaf Henrike de mogelijkheid om weer een mooi punt te scoren, 19-15. Gevolgd door een pass van Yara, set up van Pien en wederom een punt van Henrike. Christel serveerde ook goed, haar service ace leidde tot 23-15. En de laatste mooie aanval, 25-16.

De tweede set ging VCS door waar ze de eerste geëindigd waren. Een goede pass van Britt leidt tot een mooie score, 1-1. Het blok van Eveline en Henrike staat goed, 2-1. Pien en Henrike weten elkaar te vinden na goede passes, 7-2. Britt smasht de bal naar 8-2. De teamspirit straalt van het team af, de coachende woorden naar elkaar zijn hoorbaar op de tribune, waardoor Christel net op tijd bukt voor een bal die uit gaat. Dan lijkt het even minder te gaan, concentratieverlies? West! komt terug tot 12-10. Na een nuttige time out van Erik scoort Yara, 13-10. Een goede servicebeurt van Britt en een score van Christel zorgen voor vijf punten voorsprong, 15-10. Het wordt 16-11 door een aanval “uit het boekje”, pass van Britt, set up van Pien en een smash van Christel. Bijna direct gevolgd door weer zo’n aanval, pass van Christel, set up van Pien en de score van Henrike, 19-12. Door een mooie rally komt de stand op 21-15. Bij 21-16 besluit Henrike de wedstrijd uit te serveren, 25-16, ondanks een time out van West! om het “service ritme” te onderbreken.

Dan wordt het wat onrustig op de tribune, waar ondertussen wel duidelijk is dat 4-0 winst zeker mogelijk is, maar waar ze ook weten dat de beruchte derde set hier geen garantie voor biedt! De eerste bal, 0-1. Yara zorgt met een goed service voor 2-1. Een slimme bal van Henrike en goede service van Christel zorgen voor 4-2. West! neemt twee punten voorsprong, 5-7. Tara rondt een mooie aanval goed af, 6-7. Noëlle zorgt met twee goede smashes voor een voorsprong 9-8. Daarna neemt VCS het initiatief. Goede services, mooie rally’s met goed afgeronde aanvallen zorgen voor een setwinst van 25-14. De opluchting is voelbaar op de tribune, het kampioenschap is echt in zicht!

De vierde set is wat betreft spanning echt een kampioenswedstrijd waardig! VCS komt op een achterstand van zeven punten, 3-10.  Karlijn zorgt met een goed blok voor 4-10. Een goede servicebeurt van Eveline en mooie score van Christel zorgen voor 6-10. Een goede aanval, pass van Eveline, set up van Pien en score van Karlijn, gevolgd door goede services van Noëlle zorgen ervoor dat VCS weer wat inloopt, 9-11. Karlijn smasht de bal naar 10-12. Vervolgens laat Pien zien dat ze echt willen winnen door een bijna onhaalbare bal, West! telde de score al, om te zetten in een direct punt, 11-12! Jeetje wat is het spannend!!! Christel breng de stand op 12-13 door een mooi blok. Vervolgens gaat het helemaal gelijk op tot 21-21. VCS is vooral aan het verdedigen, maar scoort ook mooie punten, een slimme bal van Henrike, een mooi punt van Karlijn en een goed blok van Noëlle en Christel. Bij 21-23 zit het publiek op het puntje van de bank, voor zover mogelijk met zo’n volle tribune. Erik neemt een time out! Hierna moet Christel direct serveren, waarbij de spanning van haar gezicht is af te lezen! Maar wat een klasse, ze serveert de set uit, VCS maakt de laatste vier punten en wint met 4-0! De ontlading is groot bij de meiden, coach en publiek. Wat is het geweldig om te zien dat er door de vereniging medailles, champagne, bloemen en chocoladeletters zijn geregeld om het kampioenschap te vieren. Trainer/coach Erik werd toegezongen door de meiden en ook trainer Seb werd nog gebeld om hem mee te laten delen in de feestvreugde!

Op zaterdag 28-11-2015 reisde ons team af naar historische volleybalgrond. Namelijk naar de Nieuwe Bankrashal in Amstelveen. Alhoewel er nu een spiksplinternieuwe sporthal staat, staan deze naam en plaats nog model voor het zogenaamde: “Bankrasmodel.” Wikipedia leert ons:

Het Bankrasmodel is de naam voor de —-voor Nederlandse begrippen—- revolutionaire aanpak waarbij een groep getalenteerde volleyballers zich volledig inzetten om het hoogst bereikbare in hun sport te bereiken. Het volleybalteam speelde zelfs niet in de nationale competitie, maar trainde uitsluitend voor internationale wedstrijden. De grondlegger van dit model was volleybalcoach Arie Selinger. De aanpak resulteerde in het behalen van Olympisch zilver in Barcelona 1992 en goud in Atlanta 1996. De naam is afgeleid van de Bankrashal, een sporthal aan het Oostelijk Halfrond (dat is een straatnaam) in Amstelveen. Deze hal was thuishaven van Martinus, één van de drijvende volleybalverenigingen in deze. De naam 'Bankrasmodel' is synoniem geworden voor het compromisloos streven naar een hoog (sport)doel, zo nodig door de (niet nuttig geachte) Nationale competitie te verzaken.

De doelstelling van onze meiden mag logischerwijs dan (nu nog wel) wat lager liggen, namelijk kampioen worden van de hoofdklasse in plaats van olympisch kampioen, de ambities zijn er niet minder om. Onder de bezielende leiding van trainers Erik en Seb wordt er wekelijk keihard getraind en de opgaande lijn hierdoor is duidelijk zichtbaar.

Met deze wetenschap in het achterhoofd werd de strijd tegen Amstelveen MB1 aangevangen. Buiten loeide de wind en geselde de regen de ramen. Binnen werd een verhitte strijd verwacht. VCS MB1 stond voor aanvang van de wedstrijd namelijk 2 punten achter op koploper Zaanstad, die echter 1 wedstrijd meer heeft gespeeld. Beide ploegen speelden die middag. Nummer 3, West! Zou ook later die avond spelen. Coach Erik zou vooraf met minder dan een 4-0 overwinning niet tevreden zijn (vertelde hij aan de meegereisde supporters/ouders). Als extra supporters waren vandaag Lisanne, Bas en Onno afgereisd naar Amstelveen. Zij hadden reeds plaatsgenomen op een bank in de zaal achter het veld. Na afloop van de wedstrijd zouden zij met een groot deel van het team nog een EHBO cursus gaan volgen met als onderwerp: reanimatie.

De eerste set begon met een 5-3 achterstand. Een prikbal van Pien, een prachtige redding van Britt, een blok van Tara en een smash van Henrike zorgden daarna voor een 10-15 voorsprong. Time out van de tegenstanders. Een goede en lange servicebeurt van Yara en daarna Karlijn zorgden voor een 12-25 setwinst. Op schema dus.

Tweede set. Een chaotisch begin. VCS liep een beetje achter de feiten aan en stond permanent achter. Bij 16-14 achter was er een opmerkelijk punt. Scheidsrechter gaf een bal van VCS uit. Het arendsoog van Karin oordeelde echter anders en met overtuiging gaf ze dat ook aan. Zeer opmerkelijk ging de scheidsrechter daar in mee en gaf alsnog het punt aan VCS. 16-15 derhalve en zo’n kleine achterstand zette zich voort tot 23-23. Time out tegenstander. Echter VCS toonde mentale veerkracht en won ook deze set. 23-25. De beoogde reanimatiecursus kon ondertussen in de praktijk al op het meegereisde publiek uitgeoefend worden…..

In de derde set maakt Evelien na een afwezigheid door ziekte en blessureleed een comeback. Het smashen was ze nog niet verleerd. Ook Christel deed weer een duit in het zakje qua smashen. De verdediging van Amstelveen stond echter als een huis. Bovendien schijnt het dat VCS toch vaak moeite heeft met de derde set en ook nu weer ging het moeizaam: 25-19 verlies.

Dit moest rechtgezet worden in de vierde set natuurlijk. Erik gaf dat duidelijk aan. De boodschap was duidelijk en vol overtuiging stoomden de meiden door naar 25-12. Een 3-1 winst derhalve. Direct na afloop kwam de uitslag van koploper Zaanstad binnen. Een verrassend verlies van 3-1 thuis. Met gejuich werd dit ontvangen, want dit betekende dat de koppositie overgenomen werd. Een grote glimlach brak door bij Erik. Ook Amber deelde volop mee in de feestvreugde.

Aangezien de meiden gemiddeld slechts zo’n drie kwartier nodig hebben voor het douchen, kon het grote rekenen beginnen in de kantine. Nog twee wedstrijden te gaan waarbij in totaal 5 punten gehaald moeten worden was de conclusie. Op deze wijze blijf je Zaanstand en West! sowieso voor. Die twee wedstrijden moeten echter gespeeld worden tegen de grote onbekende en tevens nummer drie West!, die ook nu zeer goed op dreef is.  Zij bleken die avond ook gewonnen te hebben en kunnen ook nog steeds kampioen worden. Het tweeluik tegen deze club uit 020 wordt dus cruciaal. VCS moet weerstand gaan bieden tegenover de hoofdstedelijke arrogantie en de grachtengordelmentaliteit. Op donderdag 10 december eerst thuis om 19.15u in de Wasbeek. Vervolgens vrij snel al op dinsdag 15 december om 19.00u in 020. De missie is dus duidelijk. Vijf  sets pakken in dat tweeluik en dan wordt er historie in het bollendorp Sassenheim geschreven. Een kampioenschap en promotie naar de topklasse. De druk is inmiddels enorm opgevoerd dus alle steun en support is welkom tijdens deze wedstrijden. We rekenen op jullie!

 

Donderdagavond 26 november speelde de MB1 de tweede bekerwedstrijd tegen GSC MB 1. Deze tegenstander speelt eerste klasse en staat bovenaan op de ranglijst. Een tegenstander om rekening mee te houden dus. Helaas zijn Amber en Eveline nog geblesseerd, dus het team bestaat vandaag uit acht spelende meiden.

De eerste set start Yara met serveren, 1-0. “Een goed begin is het halve werk” of “het eerste gewin is kattengespin”. Het tweede spreekwoord lijkt waar te worden, want opeens staan we 2-4 achter. Dankzij goede services van Tara, goede set ups van Pien, een aanval van Noëlle en een effectief blok van Karlijn komen we weer gelijk 4-4. Goede services van Karlijn en Noëlle, geplaatste ballen van Tara en goed verdedigend werk zorgen ervoor dat VCS uitloopt naar 17-10. Aan inzet ontbreekt het niet laat Yara zien door van links naar rechts te duiken om een bal te “redden”, 17-12. Een goed geplaatste bal van Britt zorgt voor 19-13. Een goed serverende speelster van GSC zorgt ervoor dat GSC terug kan komen tot 21-17. Een time out van GSC zorgt niet voor het effect wat ze hoopten want Tara serveert de wedstrijd keurig uit, met een mooi laatste punt van Noëlle.

De tweede set begint GSC sterk en komen we 0-3 achter. Maar dan begint Henrike aan een indrukwekkende servicebeurt, 7-4. Waarin Britt met een prikbal  en Tara met een goede aanval ook zorgen voor twee mooie punten. Vervolgens begint ook Tara aan een hele goede servicebeurt tot 11-6. Christel zorgt met een harde smash voor 12-8. VCS laat zien hoe effectief een goede service is want ook Noëlle, Pien en Christel serveren prima, 19-12. Na een goede setup smasht Henrike de bal naar 20-12. En wederom een goed geplaatste bal van Britt, 22-16. GSC komt nog terug tot 22-19 door een goed serverende speelster, maar Tara serveert de set keurig uit, 25-19.

Dan weer de beruchte derde set! Maar deze keer wint VCS deze met 26-24. Dat het niet vanzelf ging blijkt wel uit deze setstand. VCS komt op voorsprong door een mooie smash van Karlijn 1-0. De stand gaat vervolgens gelijk op. Een slimme bal van Yara zorgt voor 5-6. Ook deze set zorgt Henrike met haar goede service voor een voorsprong 10-6. Na een time out komt GSC terug tot 10-10. Een direct gespeelde bal van Noëlle, 11-10. Christel brengt de stand met twee goede services op 13-11. Maar GSC blijft ook punten scoren en de stand blijft gelijk opgaan tot 17-17. Daarna loopt GSC uit naar 17-21. Twee goed opgezette aanvallen beloont Christel met twee punten, 19-23. Een goede service van Yara en een slim gespeelde bal van Noëlle brengen VCS weer in de buurt van GSC, 21-23. GSC neemt een time out. Daarna wordt het 22-23, 23-23, 23-24, 24-24, 25-24 en uiteindelijk 26-24. VCS wint ook deze bekerwedstrijd met 3-0. 

Pagina 3 van 9

Go to top